wrapper

Berita Terkini

الجمعة 7 ذو القعدة 1439   |   Friday July 20 2018
Thursday, 10 August 2017 00:00

Almarhum Akh Roshasni Marjumat: Perginya seorang Mujahid Dakwah

Rate this item
(5 votes)

Malam ini kami menerima berita pemergian Almarhum Akh Roshasni Marjumat, seorang Ahli Teras dan aktivis Pertubuhan IKRAM Malaysia, yang gigih melaksanakan dakwah hingga ke akhir hayatnya.

Almarhum telah pergi menemui Penciptanya pada usia 50 tahun selepas diuji dengan sakit kanser yang dikesan sekitar enam bulan yang lalu.

Almarhum adalah Ahli Dewan Perwakilan Nasional (DPN) IKRAM sesi 2010-2014 serta Timbalan Yang Dipertua IKRAM Wilayah Persekutuan bagi sesi yang sama. Almarhum Akh Roshasni terlibat aktif dalam usaha-usaha dakwah, tarbiah dan kebajikan sejak zaman mudanya.

Almarhum pernah menjawat jawatan Ahli Jawatankuasa Pusat (JKP) Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) dan Yang Dipertua JIM Kuala Lumpur serta pernah juga berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Operasi (KPO) Ibu Pejabat JIM.

Almarhum juga pernah terpilih sebagai Naib Presiden Majlis Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat Kebangsaan Malaysia (MAKPEM) sesi 2014-2017.

Sebenarnya banyak lagi jawatan dan sumbangannya jika hendak disenaraikan semuanya, namun memadailah bagi menunjukkan bahawa Almarhum adalah seorang Mujahid Dakwah yang telah membenarkan kata-katanya.

IKRAM mengucapkan takziah kepada isteri dan keluarga yang ditinggalkan. Kita doakan agar roh Almarhum ditempatkan bersama para syuhada dan solehin.

"Di antara orang-orang mukmin itu ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah untuk berjuang di jalan Allah. Maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu lalu gugur syahid dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah apa yang mereka janjikan itu sedikit pun." (Al-Ahzab: 23)

Hj Nahar Md Nor
Setiausaha Agung
Pertubuhan IKRAM Malaysia
Malam Jumaat, 10 Ogos 2017

Read 1811 times Last modified on Friday, 11 August 2017 02:01

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

Our website is protected by DMC Firewall!